1- عسل طبیعی بایستی رنگ تیره داشته باشد: رنگ عسل بستگی به نوع گلی دارد که زنبورعسل از آن شهد جمعآوری کرده است و رنگ عسلهای طبیعی می تواند از زلال و آب گون تا کهربایی تیره متفاوت باشد.
2- خوردن عسل و خربزه باعث مرگ میشود! منع مصرف برخی از مواد غذایی با یکدیگر به دلیل تداخلات غذایی وجود دارد و توصیه میشود که دو ماده غذایی همچون ماست و ماهی با هم مصرف نشود و یا این که منع مصرف عسل و خربزه از دیرباز حتی در طب سنتی به آن اشاره شده است اما خوردن عسل و خربزه و احتمال مرگ به هیچ وجه مبنای علمی ندارد. و تنها در برخی از افراد حساس ایجاد دل درد و دل پیچه می نماید و توصیه ما این است اگر تجربه خوبی از دل درد ندارید و فکر می کنید حساسیت دارید عسل و خربزه را با هم مصرف نکنید.
3- همه عسلهای بازار تقلبی هستند و عسل طبیعی در ایران یافت نمیشود!! فلات ایران به جهت تنوع اقلیمی و گیاهان دارویی مرکز تنوع عسلهای با کیفیت در دنیا است که اگرچه در سایه تقلبات و عدم آگاهی علمی عموم مردم با این عسلها زمینه بی اعتمادی مردم فراهم شده است اما بایستی بدانید که ایران مهد پرورش و زیست زنبورعسل بوده و تنوع بی نظیری از عسلهای با کیفیت در ایران تولید میشود و گواه این ادعا رتبه های برتر باکیفیت ترین عسل در کنگره ها و جشنواره های بین المللی عسل برای عسلهای ایرانی عرضه شده در این مسابقات میباشد.
4- شکرکزدن نشانه تقلبی بودن عسل است! شایع ترین باور غلط مصرف کنندگان درباره عسل همین موضوع است اما بایستی بدانید رُسبستن یا شکرکزدن یک فرآیند طبیعی محلول های اشباع از قند همچون عسل میباشد و ارتباطی به کیفیت عسل ندارد. براساس شکرکزدن عسل نمی توان کیفیت عسل را تعیین کرد.
5- عسلهای امروزه کیفیت عسلهای قدیم را ندارند. این جمله نیز گاها توسط برخی از مصرف کنندگان در هنگام مزه کردن عسل شنیده میشود و بیشتر یک حس خاطره انگیز خوب از دوران کودکی است تا یک واقعیت علمی! با توسعه زنبورداری در کشور و کوچ کلنی های زنبورعسل به مراتع بکر ایران تنوع و کیفیت عسلها افزایش یافته است اگرچه نمی توان منکر تقلبات بازار عسل شد اما قطعا امکان تهیه عسلهای باکیفیت و خوش طعم به همان اندازه عسلهای قدیم در این زمان نیز فراهم است. فقط بایستی خرید آگاهانه تری داشته باشید.
6- در مرتع گلی وجود ندارد پس این همه عسل از کجا تولید میشود؟ این جمله نیز توسط برخی از افراد که چندبار سابقه مرتع گردی و کوهنوردی دارند شنیده میشود. در واقع بایستی گفت هر گیاهی فصل گلدهی و شهددهی به خصوصی دارد که زنبورهای عسل با مهارت تمام در این زمان به ملاقات گلها می روند واگرچه میزان این شهد بسیار کم است اما سختکوشی و تلاش زنبورها جهت ملاقات میلیون هاگل در نهایت با تولید عسل همراه است. بایستی به این افراد خاطر نشان کرد همان خاری که در هنگام کوهنوردی به لباس شما چسبیده است در ابتدا گلی بودهاست که شهد آن توسط زنبورها جمعآوری و اکنون بعد از دوره گلدهی به خار تبدیل شده است.
7- عسلی که شکرک بزند حتما تقلبی است!! شایع ترین باور نادرست در زمینه عسل همین موضوع است. از آن جایی که عسل به دلیل ترکیب قندی خاصی که دارد بعد از مدتی بلوری و جامد می شود و بافت اصطلاحا شکری به خود می گیرد تصویر تقلبی بودن عسل در ذهن مصرف کننده شکل می گیرد اما بایستی بدانید که شکرک زدن که زنبورداران به آن رُس بستن، محققین کریستاله شدن یا بلوری شدن میگن یک فرآیند کاملا طبیعی محلول های اشباع از قند است که ارتباطی به کیفیت عسل ندارد. به تصمیم زنبورعسل احترام بزاریم.
8- در خانه با انجام چند آزمون می شود کیفیت عسل را تعیین کرد! تشخیص کیفیت عسل و تفکیک عسل طبیعی از عسل تقلبی یکی از مهارت هایی است که همه افراد دوست دارند به آن دست پیدا کنند و در اینترنت هم که جستجو کنید روش های بسیار خلاقانه ای برای این امر ارائه شده است که بایستی عنوان کنیم متاسفانه هیچ یک از این روش ها مبنای علمی نداشته و به هیچ وجه به هیچ وجه! امکان تعیین کیفیت عسل طبیعی از عسل تقلبی را ندارند. تنها راه تشخیص کیفیت عسل در آزمایشگاه های تخصصی عسل و انجام آزمون های حسی و فیزیکوشیمیایی است و سایر روش ها اگرچه در ظاهر کاربردی به نظر می رسند اما در خرید آگاهانه به شما کمکی نمی کنند. تنها راه جلوگیری از تقلب نشر آگاهیست!
نگارش در واحد تحقیق و توسعه آقای عسل