دلایل کف عسل

دلایل کف کردن عسل

کف کردن عسل شاید با این تصور باشد که این عسل حتما خراب شده و دیگر قابلیت مصرف ندارد. اگر تمایل دارید به صورت دقیق و علمی این موضوع را درک کنید با مجله علمی آقای عسل همراه باشید تا این موضوع را به طور کامل مورد بررسی قرار بدهیم.

عسل طبیعی ترین شیرین کننده طبیعت است که از هزاران سال مورد استفاده بشر قرار گرفته است و دیدگاه اغلب مردم از عسل یک ماده دارویی و شفابخش با اثرات درمانی بسیار زیادی است برای همین نیز حساسیت در خرید این محصول در بین مردم بسیار بالاست و داشتن اطلاعات عمومی و کلی در مورد این محصول با ارزش می تونه لذت مصرف عسل و یک خرید آگاهانه رو در شما دوچندان نماید.

به طور کلی عسل توسط زنبورعسل و در داخل کندو و با جمع آوری شهد گیاهان تولید می شود. این عسل بعد از تولید در کندو توسط زنبوردار از شان های مومی خارج شده و در داخل حلب های بهداشتی به کارگاه ها و کارخانه های بسته بندی انتقال داده میشود. به طور پیش فرص در عسل های طبیعی نبایستی هیچ گونه ماده افزودنی و اضافی با جز عسل باشد و هر گونه ماده ای غیر از عسل به لحاظ استاندارد غیرقابل قبول است.

اما به وفور دیده می شود که در شلف فروشگاه ها و یا در هنگام خرید عسل یک لایه سفید رنگ بر روی سطح و گوشه های ظرف عسل وجود دارد حال سوالی که پیش می آید این لایه سفید رنگ چیست و آیا مشخصه خاصی دارد و آیا وجود این لایه سفید رنگ بر

سطح ظرف عسل نشان از بی کیفیتی عسل است؟

به لحاظ علمی وجود این لایه سفید رنگ مانند به اصطلاح کف کردن عسل سه دلیل اساسی دارد:

1. کف حاصل از فرآیند بسته بندی عسل: عسل یک محلول بسیار ویسکوز و غلیظ است و در کارخانه های بسته بندی عسل براساس یک چارت زمانی خاص بسته بندی عسل در مخازن سه جداره انجام می شود. اضافه شدن ذرات هوا در حین تخلیه و پرکردن مخازن و یا مرحله تصفیه عسل بسیار محتمل است. در حین هم زدن و مخلوط کردن عسل مقادیر زیادی از ذرات هوا به درون عسل وارد می شود و اگر در مخازن بسته بندی فرصت کافی برای خارج شدن ذرات هوا از عسل در نظر گرفته نشود این ذرات هوا به همراه عسل بسته بندی شده و به تدریج به روی سطح ظرف عسل قرار می گیرد و به صورت یک لایه سفید کف مانند ظاهر می شود. بایستی بدانید که این لایه نشان از کیفیت پایین عسل نیست و عسل قابلیت مصرف دارد و هیچ مشکلی ندارد اگرچه که بایستی در پروسه بسته بندی عسل الزامات کامل رعایت شود تا این نقص برطرف گردد چون در مشتری پسندی عسل تاثیر بسزایی دارد

2. کف حاصل از شهد گل: در درون شهد گیاهان مواد موثره خاصی وجود دارد به نام ساپونین ها. این ترکیبات موثره که اثرات دارویی بیشماری هم دارد به طور طبیعی کف می کنند در عسل های ویژه ای همچون عسل خارشتر، عسل کنار و عسل گارچی این ترکیبات در شهد گل ها و در ادامه در عسل ظاهر می شود. حتی در هنگام برداشت عسل از کندوها خیلی از زنبورداران با این صحنه مواجه می شوند که در سطح حلب ها و دبه ها کاملا یک لایه کف تشکیل شده است که به تدریج این کف ته نشین می شود اما در هنگام بسته بندی و هم زدن عسل این کف دوباره تشکیل می شود. در عسل هایی که مقادیری از شهد این گیاهان وجود داشته باشد تشکیل این کف در سطح عسل گاها اجتناب ناپذیر است و بایستی بدانید این نوع کف نیز هیچ مشکلی ندارد و نشان از بی کیفیتی عسل نیست. نکته مهم این است که این کف خاصیت دارویی ویژه ای دارد و با خیال راحت این کف را مصرف کنید

3. کف حاصل از ترشیدگی و تخمیر عسل: عسل یک ترکیب بسیار ویژه است که فسادناپذیری بالایی دارد اما بایستی بدانید که تنها ماده ای که باعث فساد عسل می شود آب و رطوبت بالاست! در عسل هایی که رطوبت بیش از 20 درصد دارد همچون عسل مناطق مرطوب (عسل مرکبات و جنگلی و نمدار) و یا عسل های نارس به دلیل رطوبت بالایی که دارند در اثر فعالیت مخمرها به تدریج عسل فاسد می شود. با فعالیت مخمرها قند موجود در عسل به اسید و دی اکسید کربن تبدیل می شود و دی اکسیدکربن به صورت یک لایه کف مانند در سطح ظرف عسل قرار می گیرد. این نوع کف بر خلاف دو نوع دیگر یک بوی ترش مانند اسیدی دارد که در هنگام بوکردن کاملا واضح است. در این حالت به تدریج کل عسل فاسد می شود و بوی ترشیدگی زیادتر شده و به عنوان عسل قابلیت مصرف ندارد. اگرچه با ارائه راهکارهایی می توان این نوع عسل را تبدیل به سرکه کرد و در تهیه سکنجبین مورد استفاده قرار گیرد که در پست های بعدی به آن می پردازیم.

توضیحات و یا تجربیات خودتون در مورد کف عسل را حتما با ما در میان بگذراید

منبع: کتاب دانستنی های محصولات زنبورعسل – تالیف مهندس محمد رفاهی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *